firma

Manufaktura kawy i herbaty (Sklep Czarnuszka) Sklepy i handel

Aleja Armii Krajowej 2, Zgierz

Opis

Czarnuszka oraz Manufaktura kawy i herbaty są efektem mieszanki wykształcenia w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka, nutką pasji, hobby do gotowania oraz odkrywania nowych smaków.

Rodzaje kawy według gatunku
Kawa Arabica (uprawiana w krajach arabskich i Indiach) stanowi około 2/3 produkcji kawy na świecie, a przy tym osiąga najwyższą jakość. Drugą w kolejności pod względem produkcji na świecie jest kawa Robusta (uprawiana w Azji i Afryce), która zajmuje około 30% rynku. Kawami niszowymi są kawy Liberica, Excelsa i Arabusta, których udział w rynku to zaledwie po 1%.

Kawa Arabica
Coffea Arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy, pochodzący z Etiopii, a uprawiany na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny, bo tylko między 1% a 1,7%, jednakże ich smak po zmieleniu i zaparzeniu jest znakomity. Napar jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem.

Kawa Robusta
Robusta, którą odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Jest gatunkiem bardziej odpornym na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie m.in. w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają żółto-zielono-brązową barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Jej smak jest bardziej zdecydowany, ostrzejszy. Jest także bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny – od 2% do 4%. Na świecie jest tylko kilka odmian Robusty. Ta o najwyższej jakości uprawiana jest w Ugandzie i Zairze i doskonale nadaje się do produkcji wybornego cappuccino.

Kawa Zielona
Zielona kawa, to zwykła kawa, której ziarna nie zostały poddane procesowi palenia, jest więc tow pełni naturalny i znany od lat środek. Tak więc, jeżeli masz w zwyczaju wypić sobie „małą czarną” i nie powoduje to skutków ubocznych, zielona kawa również nie powinna. Łagodny smak niepalonej kawy zyskał swoich zwolenników na całym świecie, a niektóre znane kawiarnie wzbogacają o nią swoje menu. Należy zaznaczyć jednak, że aromat nie będzie odpowiadać każdemu. Niektórzy nie mogą się przyzwyczaić do charakterystycznego posmaku i wybierają neutralne smakowo tabletki z ekstraktem.




Herbata sypana

Herbata sypka jest najbardziej rozpowszechniona ze wszystkich herbat wśród mieszkańców kuli ziemskiej. Jest to masa oddzielnych, nie związanych ze sobą listków herbaty, rozsypanych do zamkniętych opakowań (metalowych lub papierowych), w różnych ilościach, w zależności od przyjętych w danym kraju norm.


Odmiany herbaty

Wszystkie odmiany herbat dzielą się na cztery rodzaje: herbaty czarne, herbaty zielone, herbaty czerwone i herbaty żółte. Taki podział nie jest uwarunkowany tylko czysto zewnętrznym wyglądem i różnicą w zabarwieniu suchej herbaty, a zwłaszcza naparu. Kolor jest jedynie zewnętrznym odbiciem różnic w biochemicznych procesach obróbki liści herbacianych, co w ostatecznym wyniku ma wpływ na skład chemiczny oraz podstawowe cechy smakowe i aromatyczne każdego rodzaju herbaty.


Parzenie czarnej herbaty

Herbata czarna jest najczęściej pitą herbatą w Polsce. Oczywiście, najprostszym sposobem jest zaparzyć herbatę ekspresową, ale czy najsmaczniejszym?

Odmierzamy jedną łyżeczkę czarnej herbaty sypanej na filiżankę i wsypujemy do wcześniej ogrzanego czajniczka. Zalewamy gorącą wodą (mającą temperaturę około 95 stopni Celsjusza) i przykrywamy. Parzymy około 5 minut.

Sposób parzenia herbaty czerwonej przypomina parzenie herbaty czarnej. To znaczy, herbatę czerwoną należy zalać wrzątkiem (woda o temperaturze około 95 stopni Celsjusza) i przykryć na 7 minut. Do jednej filiżanki wystarczy wsypać jedną łyżeczkę herbaty.


Parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona wymaga wody o niższej temperaturze, dlatego nie można zalewać jej wrzątkiem. Najlepiej jest zalać ją wodą mającą około 70-80 stopni Celsjusza. W tym wypadku na jedną filiżankę potrzebujemy półtorej łyżeczki suszu. Herbatę zieloną parzy się krócej niż czarną – tylko 2-3 minuty. Dłuższe parzenie spowoduje, że herbata nabierze niesmacznej goryczy.

Podobnie jak z herbatą zieloną, postępujemy z herbatą białą. Półtorej łyżeczki na filiżankę należy zalać wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Parzymy około 7 minut.

Mało popularna w Polsce jest herbata żółta. Tę herbatę można parzyć tylko raz. Do tego celu należy użyć wody o temperaturze 90 stopni Celsjusza.


Warunki przechowywania herbat

Herbaty powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach/ opakowaniach w suchym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej z dala od światła, intensywnych zapachów, Niewłaściwe warunki przechowywania mogą przyśpieszyć starzenie się dodatków oraz ulatnianie aromatu oraz spowodować ich gnicie oraz rozwój niepożądanych drobnoustrojów, grzybów, pleśni, mycotoksyn itp.



Lokalizacja